×

جستجو

آن جنبش مدرن دیگر؛ معماری، ۱۹۲۰- ۱۹۷۰| کنت فرامپتون

جنبش مدرن را معمولا منتسب به لوکوربوزیه و میس فن‌در روهه می‌دانند، جنبشی که در پیشرفت فناوری‌های جدید ساخت‌وساز در معماری نقشی عملی داشت، از جمله کاربرد شیشه و فولاد و بتن مسلح. مورخ مبرز، کنت فرامپتون، در این کتاب با نگاه به این دورۀ حیاتی تاریخ معماری، بر فعالیت معمارانی تمرکز کرده است که کمتر در ارتباط با این جنبش شناخته می‌شوند؛ هدف نشان دادن وسعت و پیچیدگی معماری مدرنیستی بوده است. کتاب متشکل از پروندۀ نوزده معمار است و نویسنده در هر مورد با تکیه بر یک اثر مهمِ شناخته‌شدۀ هر معمار از سال‌های ۱۹۲۲ تا ۱۹۶۲، به مشارکت آگاهانۀ او در تکامل گونه‌های تازۀ معماری پرداخته است. 

روایت فرامپتون نسبت به آثار شاخصی چون خانۀ ای-۱۰۲۷ آیلین گری در فرانسه، خانۀ کافمنِ ریچارد نویترا در پالم‌اسپرینگِ کالیفرنیا تا آثار کمترشناخته‌شده چون کلوپ گلف توکیو، اثر آنتونین ریموند و مدرسۀ ژیمناستیک ماراویلا، اثر آلخاندرو دلا سوتا در مادرید، بینشی تازه به دست می‌دهد. با زمینه‌چینی از طریق توصیف شیوۀ به‌کارگیری مدل‌های پیشرو و روش‌های پیشرفتۀ فنون ساختمانی‌ای که در این پروژه‌های به کار رفته، و نیز با نمایش آگاهی‌های تازۀ اجتماعی-فرهنگی، نویسنده بر میراث غنی جنبش مدرن و ظرفیت پایستۀ پروژۀ ناتمام مدرنیسم پرتو افکنده است.

- مشخصات کتاب:

Kenneth Frampton. The Other Modern Movement; Architecture, 1920–1970. Yale University Press, 2022.

- اطلاعات بیشتر دربارۀ کتاب: https://yalebooks.co.uk/display.asp?k=9780300238891

اشتراک مطلب
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
دست‌خط آدمی | گزیده‌ای از «وعده‌ی دیدار در تاریخ: شکل‌هایی از مواجهه با کتاب‌های دست چندم»، نوشته‌ی سیدفرزام حسینی
«دست‌خط آدمی، امضای او، برای من نشانی از حیات است، حیاتِ کتاب و لمس دستی از گذشته، که وقتی کتاب را ورق می‌زنم، یقین پیدا می‌کنم پیش از من دست‌کم یک نفر این کتاب را اگر نخوانده، حداقل تورق کرده، و این حیات فرضی اما حتماً حقیقی، ماشین تخیلم را به راه می‌اندازد. زمان را برش می‌زنم و مکان را می‌گردم در گذشته به دنبال کسی که این کتاب دستش بوده و هم‌زمان آینده را هم خیال می‌کنم که این کتاب در دستِ دیگری خواهد بود و آیا او هم به من فکر خواهد کرد؟
«شکستن سقف شیشه‌ای: جایگاه و تصویر زنان در مجلات معماری ایران (۱۹۴۶-۲۰۰۱)»
سینا زارعی
سینا زارعی در این مقاله، سیر دگرگونی مجله‌های معماری ایران را، با تمرکز بر تغییراتی بررسی کرده است که در طی سه بازه‌ی زمانی از ۱۹۴۶ تا ۲۰۰۱ در بازنمایی جایگاه زنان رخ داده. چنانکه متن او نشان می‌دهد، در ابتدای راه (از سال ۱۹۴۶ تا ۱۹۶۹)، مجلات معماری فضای چندانی برای مشارکت زنان ایجاد نمی‌کردند، فقط به بازنمایی آنها در محدوده‌ی نقش‌های سنتی و غیرمترقی می‌پرداختند و گاهی نیز از ملکه ایران در جایگاه زنی موفق و تأثیرگذار سخن می‌گفتند.
تقریظ کتاب تعامل مرمت و تاريخ معماری در ايران
مهرداد قیومی بیدهندی
انسان‌ها از دیرباز شغل‌ها و علایق و مشغولیت‌هایی گوناگون داشته‌اند. برخی از این پیشه‌ها و مشغولیت‌ها به تنظیم محیط طبیعی و دست‌کاری در آن و...
مسجد در شهر ایرانی؛ به خاطر مجادله‌ی اخیر بر سر جای مسجد | حمیدرضا خوئی
مسجد ایرانی -به‌جز دوران اخیر- در میان زندگی شهری نشسته بود. در ایرانْ مسجدْ چون کوشکِ میان باغْ برپا نمی‌شد و چهره‌ی بنایی منفرد در...

وبگاه تاریخ‌پژوهی و نظریه‌پژوهی معماری و هنر