×

جستجو

«شکستن سقف شیشه‌ای: جایگاه و تصویر زنان در مجلات معماری ایران (۱۹۴۶-۲۰۰۱)»

«شکستن سقف شیشه‌ای: جایگاه و تصویر زنان در مجلات معماری ایران (۱۹۴۶-۲۰۰۱)»

سینا زارعی

SHATTERING THE GLASS CEILING: Women’s Roles and Images in Iranian Architectural Magazines (1946-2001)

سینا زارعی در این مقاله، سیر دگرگونی مجله‌های معماری ایران را، با تمرکز بر تغییراتی بررسی کرده است که در طی سه بازه‌ی زمانی از ۱۹۴۶ تا ۲۰۰۱ در بازنمایی جایگاه زنان رخ داده. چنانکه متن او نشان می‌دهد، در ابتدای راه (از سال ۱۹۴۶ تا ۱۹۶۹)، مجلات معماری فضای چندانی برای مشارکت زنان ایجاد نمی‌کردند، فقط به بازنمایی آنها در محدوده‌ی نقش‌های سنتی و غیرمترقی می‌پرداختند و گاهی نیز از ملکه ایران در جایگاه زنی موفق و تأثیرگذار سخن می‌گفتند. در دهه ۱۹۷۰، همسو با نوآوری مدرن فرهنگی دولت پهلوی، نشریات معماری تا حدی از بی‌اعتنایی به  زنان فاصله گرفتند، و در برخی موارد زنان را به مثابه‌ی متخصصانی با توانایی برابر با مردان به مخاطبان معرفی کردند. علی‌رغم این دگرگونی و در تضادی آشکار با افزایش تعداد زنان تحصیل‌کرده و حرفه‌ای (پیش و پس از انقلاب ۱۹۷۹م)، جمهوری اسلامی در تلاشی نظام‌مند حضور زنان را محدود و تصاویرشان را در منظر عمومی سانسور کرد. با اصلاح نسبی این روند طی سالهای ۱۹۹۱ تا ۱۹۹۸م و ظهور مجلات جدیدی مانند آبادی و معمار، عده‌ای از زنان بانفوذ موفق شدند بخشی از جایگاه و تصویر از دست رفته‌ی خود را در نشریات معماری احیا  و راههایی نو برای مشارکت زنان در گفتمان معماری باز کنند.

 

مشخصات مقاله:

Zarei Hajiabadi, S. (2024). SHATTERING THE GLASS CEILING: Women’s Roles and Images in Iranian Architectural Magazines (1946-2001). SPACE International Journal of Conference Proceedings , 4(1), 1-15.

 اطلاعات بیشتر:

https://www.researchgate.net/publication/379513154_Shattering_the_Glass_Ceiling_Women's_Roles_and_Images_in_Iranian_Architectural_Magazines_1946-2001

https://journal.spacestudies.co.uk/index.php/space-ijocp/article/view/6

اشتراک مطلب
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
سلسله نشست‌های نقد و بررسی کتاب: تأثیر هخامنشیان در دریای سیاه
زمان: شنبه، ۲۹ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳ ساعت ۱۰-۱۲ مکان: پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، سالن ادب
بررسی کارنامه‌ی تاریخ‌نگاری دکتر سهراب یزدانی
زمان: شنبه ۲۹ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳، ساعت ۱۷ مکان: خیابان ویلا، نبش خیابان ورشو، خانه‌ی اندیشمندان علوم انسانی
تاریخ هنر: مفاهیم اصلی | پاره‌ای دیگر از کتاب‌نگاشت توضیحی نظریه‌های تاریخ معماری و هنر
مهرداد قیومی بیدهندی
در این کتاب، بیش از دویست مفهوم اصلی تاریخ و مباحث نظری هنر و فرهنگ تجسمی به‌صورتی روشمند و سامانمند و بحث‌انگیز گرد آمده است....
دست‌خط آدمی | گزیده‌ای از «وعده‌ی دیدار در تاریخ: شکل‌هایی از مواجهه با کتاب‌های دست چندم»، نوشته‌ی سیدفرزام حسینی
«دست‌خط آدمی، امضای او، برای من نشانی از حیات است، حیاتِ کتاب و لمس دستی از گذشته، که وقتی کتاب را ورق می‌زنم، یقین پیدا می‌کنم پیش از من دست‌کم یک نفر این کتاب را اگر نخوانده، حداقل تورق کرده، و این حیات فرضی اما حتماً حقیقی، ماشین تخیلم را به راه می‌اندازد. زمان را برش می‌زنم و مکان را می‌گردم در گذشته به دنبال کسی که این کتاب دستش بوده و هم‌زمان آینده را هم خیال می‌کنم که این کتاب در دستِ دیگری خواهد بود و آیا او هم به من فکر خواهد کرد؟

وبگاه تاریخ‌پژوهی و نظریه‌پژوهی معماری و هنر