×

جستجو

معماری در آثار جلال آل احمد - ۲

توصیف با جزئیات بیشتر:
توانایی نویسنده در توصیف جزئیات و فضاسازی مناسب سبب شده تا به سادگی و به دور از پیچیدگی و با جملات کوتاه و رسا موضوع برای خواننده به نمایش گذاشته شود. نمونه‌هایی از توصیف معماری – بنا و فضا – :
"دعوت بی‌گفتار مسجد جامع. که از ۷۷۶ بود. و قبله‌اش کج. طاق بلند ایوانش با نقش بازوی بلند و ظریف اسلیمی‌های بزرگ به رنگ اخرا بر متن سفید گچ .[تصویر ۱] ۱"
"در که باز شد یک چهارطاقی وسط حیاطی بزرگ و قناس و دور تا دور پای دیوار بلندش زاغه هایی یا دخمه هایی با دری کوتاه و بی روزن. لابد برای زندگی خدمه دستگاه. و خود چهار طاق سالم بود و اجاق در وسط و بالاش گنبدکی با سوراخ. لابد دودکش.۲"
"امامزاده خشتی است و بنای تنگ و باریک خاصی دارد. برج مانند. با موذنه‌ای بی‌حفاظ و بریده. که پلکانش از بیرون دور بنای امامزاده می‌گردد. و گنبدی کوتاه و پخ. انگار قرار بوده آن را با ارتفاع بیش‌تری بسازند و منصرف شده‌اند. طرح بنای این امامزاده در نوع خود از جمله طرح‌هایی است که نظیرش را در این ملک کمتر دیده‌ام. طرح قلمی‌اش را داده‌ام. [تصویر ۲] ۳"
"غیر از آن کلیسای بزرگ و رنگ خورده و شلوغ یکی دیگر هم بود از آجر. نزدیک‌تر به رودخانه. نوعی گوتیک روسی.(یعنی می‌شود گفت؟) از بیرون هشت ضلعی و از درون چهارگوش. با فرورفتگی دسته‌های صلیب در دیوارهای قطورش. و از بیرون جمعا برج مانندی – پت و پهن – که هرچه بالاتر می‌رفت تنگ‌تر و تیزتر می‌شد. و این عبادتگاه خاص تزارها. بی هیچ زینتی بر دیوارها ... و دور تا دور کلیسا ایوانب و مسندی روبروی رود. ۴"

 

پی‌نوشت
[۱] کارنامه سه ساله – مسجد جامع قائن
[۲] سفر روس
[۳] تات نشین های بلوک زهرا
[۴] سفر روس

اشتراک مطلب
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
سلسله نشست‌های نقد و بررسی کتاب: تأثیر هخامنشیان در دریای سیاه
زمان: شنبه، ۲۹ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳ ساعت ۱۰-۱۲ مکان: پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، سالن ادب
بررسی کارنامه‌ی تاریخ‌نگاری دکتر سهراب یزدانی
زمان: شنبه ۲۹ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳، ساعت ۱۷ مکان: خیابان ویلا، نبش خیابان ورشو، خانه‌ی اندیشمندان علوم انسانی
تاریخ هنر: مفاهیم اصلی | پاره‌ای دیگر از کتاب‌نگاشت توضیحی نظریه‌های تاریخ معماری و هنر
مهرداد قیومی بیدهندی
در این کتاب، بیش از دویست مفهوم اصلی تاریخ و مباحث نظری هنر و فرهنگ تجسمی به‌صورتی روشمند و سامانمند و بحث‌انگیز گرد آمده است....
دست‌خط آدمی | گزیده‌ای از «وعده‌ی دیدار در تاریخ: شکل‌هایی از مواجهه با کتاب‌های دست چندم»، نوشته‌ی سیدفرزام حسینی
«دست‌خط آدمی، امضای او، برای من نشانی از حیات است، حیاتِ کتاب و لمس دستی از گذشته، که وقتی کتاب را ورق می‌زنم، یقین پیدا می‌کنم پیش از من دست‌کم یک نفر این کتاب را اگر نخوانده، حداقل تورق کرده، و این حیات فرضی اما حتماً حقیقی، ماشین تخیلم را به راه می‌اندازد. زمان را برش می‌زنم و مکان را می‌گردم در گذشته به دنبال کسی که این کتاب دستش بوده و هم‌زمان آینده را هم خیال می‌کنم که این کتاب در دستِ دیگری خواهد بود و آیا او هم به من فکر خواهد کرد؟

وبگاه تاریخ‌پژوهی و نظریه‌پژوهی معماری و هنر