×

جستجو

چیز‌ها، دسته‌ها، نام‌ها

انسان‌ها به عالم نظر می‌کنند و به واسطۀ حواسشان آنچه در عالم هست را درمی‌یابند. سپس به مدد قوای عقلشان وجوه مشترکی میان برخی از چیزهای عالم تشخیص می‌دهند و بر مبنای این وجوه مشترک آنچه در عالم هست را در دسته‌هایی قرار می‌دهند. بعد بر هر دسته نامی می‌نهند.
امروز یک دسته از چیزهای عالم را معماری می‌خوانیم. میان چیزهای این دسته مثل میان چیزهای همۀ دسته‌های دیگر، وجوهی مشترک است که مجموعۀ همین وجوه مشترک سبب قوام دسته‌شان است. و البته همین چیزها در عالم خارج تفاوت‌هایی با هم دارند که سبب تشخص هر یک از آنهاست.
در توضیح بالا، با سه امر مختلف روبروییم. اول، همان چیزهای متشخص و متکثری که در عالم هست و ما به آنها نظر کرده‌ایم و در یک دسته قرارشان داده‌ایم. دوم، مشترکاتی که در میان این چیزهای متشخص و متکثر تشخیص داده‌ایم و بر مبنای آنها توانسته‌ایم دسته‌ای تازه از چیزهای عالم را تشخیص دهیم. و سوم، نامی که بر این دسته از چیزها نهاده‌ایم.
مورد اول، معماری است در مرتبۀ وجود یا هستی؛ مورد دوم، معماری است در مرتبۀ مفهوم یا ماهیت؛ و مورد سوم معماری است در مرتبۀ لفظ.
حالا اگر بخواهیم بدانیم معماری چیست، باید سراغ کدام مرتبه از معماری برویم؟ وجود معماری یا مفهوم معماری یا لفظ معماری؟
وقتی می‌پرسیم معماری چیست، نمی‌خواهیم بدانیم این معماری یا آن معماری چیست؛ همچنین نمی‌خواهیم بدانیم در فرهنگ‌های لغت فارسی برابر لفظ معماری چه نوشته‌اند! بلکه می‌خواهیم بدانیم آنچه در هر معماری‌ای، از گذشته و حال و آینده ، حاضر است، و اصلاً معماری بودن این معماری و آن معماری به آن است، چیست. به عبارتی با طرح این پرسش می‌خواهیم بدانیم مجموعۀ وجوه مشترک میان همۀ معماری‌های عالم چیست. با این توضیح، پرسش از چیستی معماری، طلب ادراک یا کشف مفهوم یا ماهیت معماری است.
اما مگر نگفتیم انسان‌ها به چیزهایی در عالم نظر کرده‌اند و مشترکات میان آن چیزها را تشخیص داده‌اند و بر مبنای این مشترکات دسته‌ای از چیزها را پدید آورده‌اند و نامی بر آن نهاده‌اند و ما امروز آن دسته از چیزها را معماری می‌خوانیم؟ پس پرسش از معماری یعنی چه؟ اگر می‌خواهیم بدانیم وجوه مشترک همۀ معماری‌های عالم چیست، پیش‌تر انسان‌ها این را تشخیص داده‌اند و با این تشخیص دستۀ معماری را پدید آورده‌اند. گذشته از این ما امروز به برخی از چیزها می‌گوییم معماری، و اگر بتوانیم وجوه مشترک آنها را بشماریم، خواهیم دانست که ماهیت معماری چیست.
این دو نکته بسیار مهم است و جهت پرسش از چیستی معماری، با تأمل در این نکات روشن می‌شود.
 
«ادامه دارد»

اشتراک مطلب
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
سلسله نشست‌های نقد و بررسی کتاب: تأثیر هخامنشیان در دریای سیاه
زمان: شنبه، ۲۹ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳ ساعت ۱۰-۱۲ مکان: پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، سالن ادب
بررسی کارنامه‌ی تاریخ‌نگاری دکتر سهراب یزدانی
زمان: شنبه ۲۹ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳، ساعت ۱۷ مکان: خیابان ویلا، نبش خیابان ورشو، خانه‌ی اندیشمندان علوم انسانی
تاریخ هنر: مفاهیم اصلی | پاره‌ای دیگر از کتاب‌نگاشت توضیحی نظریه‌های تاریخ معماری و هنر
مهرداد قیومی بیدهندی
در این کتاب، بیش از دویست مفهوم اصلی تاریخ و مباحث نظری هنر و فرهنگ تجسمی به‌صورتی روشمند و سامانمند و بحث‌انگیز گرد آمده است....
دست‌خط آدمی | گزیده‌ای از «وعده‌ی دیدار در تاریخ: شکل‌هایی از مواجهه با کتاب‌های دست چندم»، نوشته‌ی سیدفرزام حسینی
«دست‌خط آدمی، امضای او، برای من نشانی از حیات است، حیاتِ کتاب و لمس دستی از گذشته، که وقتی کتاب را ورق می‌زنم، یقین پیدا می‌کنم پیش از من دست‌کم یک نفر این کتاب را اگر نخوانده، حداقل تورق کرده، و این حیات فرضی اما حتماً حقیقی، ماشین تخیلم را به راه می‌اندازد. زمان را برش می‌زنم و مکان را می‌گردم در گذشته به دنبال کسی که این کتاب دستش بوده و هم‌زمان آینده را هم خیال می‌کنم که این کتاب در دستِ دیگری خواهد بود و آیا او هم به من فکر خواهد کرد؟

وبگاه تاریخ‌پژوهی و نظریه‌پژوهی معماری و هنر