×

جستجو

برهه‌‌ی اشاعه: دگرگونی مفاهیم معماری در نشریات معماری ایران (۱۹۶۷-۱۹۴۱م) | زهرا میرزایی، زهرا اهری

The Stage of Dissemination: The Transformation of Architectural Concepts in Iranian Architectural Journals (1941–1967)

 

بین سال‌های ۱۹۴۱ تا ۱۹۶۷م، معماری مدرن در ایران از پدیده‌ای منحصر به طبقه‌ی بالای جامعه و متمرکز بر بناهای یادمانی و ساختمان‌های دولتی به کالایی عمومی تبدیل شد. سه نشریه‌ی معماری در بازه‌ی زمانی مذکور، آرشیتکت و بانک ساختمانی و معماری نوین، از جمله‌ی موثرترین ابزارهای اشاعه‌ی اندیشه‌های معماری مدرن در ایرانِ آن عصر بود. این مقاله با بررسی کمّی و کیفی محتوای این نشریات منظومه‌ی مفهومی آرشیتکت‌های ایرانی از معماری مدرن را در میانه‌ی قرن بیستم به تصویر می‌کشد. در این مقاله، ادعای ما این است که هم‌زمان با اشاعه‌ی گسترده‌ی الگوهای معماری مدرن در ایران مفاهیم معماری در هر نشریه با دگرگونی سیاق اجتماعی و سیاسی جامعه و موقعیت حرفه‌ای معماران تغییر کرده است. در این مقاله، نشان می‌دهیم چگونه مفهوم معماری، به مثابه‌ی فن، در نشریه‌ی آرشیتکت (۴۸-۱۹۴۶م) به عنوان حرفه‌ی مختص معماران مدرن ایرانی تعریف شد. جای مفهوم فن را معماری به مثابه‌ی ساختمان‌سازی در نشریه‌ی بانک ساختمانی (۶۲-۱۹۵۵م) گرفت تا انبوه‌سازی و مهندسی‌سازی خانه‌های مدرن توجیه شود. درنهایت، در دهه‌ی ۱۹۶۰م مفهوم معماری به مثابه‌ی هنر و علم در نشریه معماری نوین (۶۵-۱۹۶۱م) مطرح شد؛ مفهومی که منعکس کننده‌ی ظهور خواستی نو برای معماری ملی مدرنیستی در جامعه‌ی معماری ایران بود، در شرایطی که حرفه‌ی معماری مدرن تثبیت می‌شد.

مشخصات مقاله:

Zahra Mirzaei and Zahra Ahari, “The Stage of Dissemination: The Transformation of Architectural Concepts in Iranian Architectural Journals (1941–1967)", in International Journal of Islamic Architecture, Volume 13, Issue 1, Jan 2024, p. 107 - 144.

اطلاعات بیشتر:

https://intellectdiscover.com/content/journals/10.1386/ijia_00131_1

اشتراک مطلب
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
سلسله نشست‌های نقد و بررسی کتاب: تأثیر هخامنشیان در دریای سیاه
زمان: شنبه، ۲۹ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳ ساعت ۱۰-۱۲ مکان: پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، سالن ادب
بررسی کارنامه‌ی تاریخ‌نگاری دکتر سهراب یزدانی
زمان: شنبه ۲۹ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳، ساعت ۱۷ مکان: خیابان ویلا، نبش خیابان ورشو، خانه‌ی اندیشمندان علوم انسانی
تاریخ هنر: مفاهیم اصلی | پاره‌ای دیگر از کتاب‌نگاشت توضیحی نظریه‌های تاریخ معماری و هنر
مهرداد قیومی بیدهندی
در این کتاب، بیش از دویست مفهوم اصلی تاریخ و مباحث نظری هنر و فرهنگ تجسمی به‌صورتی روشمند و سامانمند و بحث‌انگیز گرد آمده است....
دست‌خط آدمی | گزیده‌ای از «وعده‌ی دیدار در تاریخ: شکل‌هایی از مواجهه با کتاب‌های دست چندم»، نوشته‌ی سیدفرزام حسینی
«دست‌خط آدمی، امضای او، برای من نشانی از حیات است، حیاتِ کتاب و لمس دستی از گذشته، که وقتی کتاب را ورق می‌زنم، یقین پیدا می‌کنم پیش از من دست‌کم یک نفر این کتاب را اگر نخوانده، حداقل تورق کرده، و این حیات فرضی اما حتماً حقیقی، ماشین تخیلم را به راه می‌اندازد. زمان را برش می‌زنم و مکان را می‌گردم در گذشته به دنبال کسی که این کتاب دستش بوده و هم‌زمان آینده را هم خیال می‌کنم که این کتاب در دستِ دیگری خواهد بود و آیا او هم به من فکر خواهد کرد؟

وبگاه تاریخ‌پژوهی و نظریه‌پژوهی معماری و هنر