×

جستجو

حیات بی‌زمان

بررسی کالبد و جان بنا فارغ از سیاق ممکن نیست. بنا و محیط اجتماعی، فرهنگی و سیاسی سوار بر قطار تاریخ می‌شوند و در طول زمان حرکت می‌کنند.
برای مثال برخی خانه‌ها از بناهایی هستند که در طول تاریخ معماری ایران تا امروز دوام آورده اند.
خانه‌هایی که از دورهای مختلف زند، صفویه و قاجار پابرجا هستند. بر خلاف ساخت و ساز‌های کنونی که عمر خانه‌ها کم است در خانه‌های تاریخی مبنای ساختن بر مبنای بی‌زمانی بوده است و از این منظر است که مرمت معنایی عمیق‌تر می‌یابد. خانه‌ها  تاکنون با حفظ معنای اولیه آسایش و آرمیدن و یا حتی با تغییر این معنای اولیه، به حیات خود ادامه داده اند. عملکردهایی مانند اقامتگاه گردشگران و یا کاربری‌های جدیدی مانند اداری، دانشکده یا ... دارند، که بعضاً هم به خوبی پاسخگو هستند. بنابراین راهِ بی‌زمانِ ساختن[۱] مهم است و درک روح مکان[۲](genius loci) معنا می‌یابد.
رابطه این خانه‌ها و سیاق، نسبتِ انعطاف‌پذیر در طول تاریخ دارد. تعبیر و روی دیگر این ماجرا  مثل این است که می‌گوییم میدان در زمانی معنایی دارد و الان در مواردی معنای فلکه می‌دهد.
حرکت طولی تاریخ نقاط عطفی هم دارد که همان تغییر دوره هاست و بنا در مواردی انعطاف پذیر است و از یک دوره به دوره دیگر حیات بنا به خطر نمی‌افتد. مثلاً اگر در دورۀ پهلوی به اقتضای حکومت آن دوره کاخ داشته ایم در دوره کنونی موزه‌ها معنا می‌یابند و یا دربارۀ مسجد جامع اصفهان می‌گوییم بنا پایه‌های آتشکده‌‌ای دارد و کنجکاو می‌شویم دربارۀ آن بدانیم.

 

۱. ال‍ک‍س‍ان‍در، ک‍ری‍س‍ت‍وف‍ر، م‍ع‍م‍اری‌ و راز ج‍اودان‍گ‍ی‌ :‌ راه بی‌زمان ساختن،ترجمۀ مهرداد ق‍ی‍وم‍ی‌ ب‍ی‍ده‍ن‍دی. ت‍ه‍ران‌: روزنه‏‫، ۱۳۹۲‬
۲. کریستیان نوربری-شولتز، مفهوم سکونت: به سوی معماری تمثیلی، ترجمۀ امیر یاراحمدی. تهران: آگاه،۱۳۸۱، ص۳۱
اشتراک مطلب
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
سلسله نشست‌های نقد و بررسی کتاب: تأثیر هخامنشیان در دریای سیاه
زمان: شنبه، ۲۹ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳ ساعت ۱۰-۱۲ مکان: پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، سالن ادب
بررسی کارنامه‌ی تاریخ‌نگاری دکتر سهراب یزدانی
زمان: شنبه ۲۹ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳، ساعت ۱۷ مکان: خیابان ویلا، نبش خیابان ورشو، خانه‌ی اندیشمندان علوم انسانی
تاریخ هنر: مفاهیم اصلی | پاره‌ای دیگر از کتاب‌نگاشت توضیحی نظریه‌های تاریخ معماری و هنر
مهرداد قیومی بیدهندی
در این کتاب، بیش از دویست مفهوم اصلی تاریخ و مباحث نظری هنر و فرهنگ تجسمی به‌صورتی روشمند و سامانمند و بحث‌انگیز گرد آمده است....
دست‌خط آدمی | گزیده‌ای از «وعده‌ی دیدار در تاریخ: شکل‌هایی از مواجهه با کتاب‌های دست چندم»، نوشته‌ی سیدفرزام حسینی
«دست‌خط آدمی، امضای او، برای من نشانی از حیات است، حیاتِ کتاب و لمس دستی از گذشته، که وقتی کتاب را ورق می‌زنم، یقین پیدا می‌کنم پیش از من دست‌کم یک نفر این کتاب را اگر نخوانده، حداقل تورق کرده، و این حیات فرضی اما حتماً حقیقی، ماشین تخیلم را به راه می‌اندازد. زمان را برش می‌زنم و مکان را می‌گردم در گذشته به دنبال کسی که این کتاب دستش بوده و هم‌زمان آینده را هم خیال می‌کنم که این کتاب در دستِ دیگری خواهد بود و آیا او هم به من فکر خواهد کرد؟

وبگاه تاریخ‌پژوهی و نظریه‌پژوهی معماری و هنر