×

جستجو

توسعۀ ایران: شهرک‌های شرکتی، معماری، و قدرت‌های جهانی |حمیدرضا محبوبی صوفیانی

Developing Iran
Company Towns, Architecture, and the Global Powers

by Hamidreza Mahboubi Soufiani
Routledge, 2024

 

موضوع کتاب حاضر بررسی برآمدن شهرک‌های شرکتی مدرن در ایران با تکیه بر تاریخ‌های معماری، سیاسی و صنعتی در پروژۀ ساخت سه شهرک شرکتی بخصوص و در تعامل با «سه قدرت بزرگ» جنگ جهانی دوم است.
روایت کتاب مبتنی بر نوعی طرح سه‌جانبۀ تحقیقی است که شکل‌گیری و توسعۀ صنایع نفت، فولاد و مس را در این سمت جهان، ایران، به ترتیب زمانی پی می‌گیرد که به ترتیب حوزۀ مورد توجه بریتانیا، شوروی، و ایالات متحده بود.
با پیشبرد سه بررسی تطبیقی، کتاب سه نظرگاه برآمده از سه پارادایم ایدئولوژیک در طراحی به دست می‌دهد: منطقه‌گرایی پسااستعماری، سوسیالیسم جهانی، و ملت‌سازی مدرن خردگرایانه. از منظر سیاق جهانی سیاسی، کتاب در آشکار کردن شناختی تازه دربارۀ تقابل‌های سیاسی‌ـ‌منطقه‌ای این سه ملت در جنوب جهانی به منظر بسط حوزۀ نفوذشان بعد از جنگ جهانی دوم  نیز مشارکت می‌کند. علاوه بر این، کتاب نشان می‌دهد که هر کدام از این قدرت‌ها چطور پس از جنگ جهانی دوم معماری مدرنیستی را به کار گرفتند و آن را با چارچوب ذهنی ایدئولوژیکشان انطباق دادند تا به اهداف بخصوص اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی دست پیدا کنند.
کتاب رویکردی فرارشته‌ای دارد و با استفاده از روش‌های متعددی چون مطالعۀ میدانی تطبیقی، پیمایش محلی، تحلیل اسناد چندزبانه، پیوندهای درونی چندگانه میان معماری و سیاست و توسعۀ صنعتی را بررسی می‌کند. به این ترتیب، مخاطب کتاب طیف گوناگونی از پژوهشگران و دانشجویان معماری، تاریخ، روابط بین‌الملل و مطالعات خاورمیانه را در بر می‌گیرد.

فهرست مطالب کتاب:

Introduction

Part I: Oil Industry and the British Empire
Chapter 1: Iran’s Oil Company Towns
Chapter 2: Gachsaran Oil Company Town

Part II: Steel Industry and the Soviet Union
Chapter 3: Arya Mehr Steel Complex
Chapter 4: Aryashahr Steel Company Town

Part III: Copper Industry and the United States
Chapter 5: Sarcheshmeh Copper Complex
Chapter 6: Sarcheshmeh Copper Company Town

Conclusion

اطلاعات بیشتر:

https://www.routledge.com/Developing-Iran-Company-Towns-Architecture-and-the-Global-Powers/Soufiani/p/book/9781032431123

اشتراک مطلب
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
سلسله نشست‌های نقد و بررسی کتاب: تأثیر هخامنشیان در دریای سیاه
زمان: شنبه، ۲۹ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳ ساعت ۱۰-۱۲ مکان: پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، سالن ادب
بررسی کارنامه‌ی تاریخ‌نگاری دکتر سهراب یزدانی
زمان: شنبه ۲۹ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳، ساعت ۱۷ مکان: خیابان ویلا، نبش خیابان ورشو، خانه‌ی اندیشمندان علوم انسانی
تاریخ هنر: مفاهیم اصلی | پاره‌ای دیگر از کتاب‌نگاشت توضیحی نظریه‌های تاریخ معماری و هنر
مهرداد قیومی بیدهندی
در این کتاب، بیش از دویست مفهوم اصلی تاریخ و مباحث نظری هنر و فرهنگ تجسمی به‌صورتی روشمند و سامانمند و بحث‌انگیز گرد آمده است....
دست‌خط آدمی | گزیده‌ای از «وعده‌ی دیدار در تاریخ: شکل‌هایی از مواجهه با کتاب‌های دست چندم»، نوشته‌ی سیدفرزام حسینی
«دست‌خط آدمی، امضای او، برای من نشانی از حیات است، حیاتِ کتاب و لمس دستی از گذشته، که وقتی کتاب را ورق می‌زنم، یقین پیدا می‌کنم پیش از من دست‌کم یک نفر این کتاب را اگر نخوانده، حداقل تورق کرده، و این حیات فرضی اما حتماً حقیقی، ماشین تخیلم را به راه می‌اندازد. زمان را برش می‌زنم و مکان را می‌گردم در گذشته به دنبال کسی که این کتاب دستش بوده و هم‌زمان آینده را هم خیال می‌کنم که این کتاب در دستِ دیگری خواهد بود و آیا او هم به من فکر خواهد کرد؟

وبگاه تاریخ‌پژوهی و نظریه‌پژوهی معماری و هنر