×

جستجو

مجموعه مصاحبه‌های «خانۀ خوب چه خانه‌ای است؟» (۴) | پاره‌هایی از مصاحبۀ فاطمۀ اکرمی با خانم خانه‌دار حدوداً چهل ساله

-        به نظر شما خانۀ ایرانی چطور خانه‌ای است؟

خانۀ ایرانی که الآن فکر می‌کنم اصلاً نیست؛ خانه‌های قدیمی بیشتر خانه‌های ایرانی بود که حیاط داشت، حوض داشت، دور حوض‌ها گل می‌گذاشتند، ماهی در حوض بود، صفا داشت؛ ولی الآن خانه‌ها دیگر به نظر من همه فرنگی شده است. آشپزخانه‌ها کوچک، خانه‌های خیلی کوچک، از نظر من خانه‌های ایرانی خانه‌های قدیمی بود که حیاط و حوض و صفا و درخت و فضای سبز و این‌طور چیزها داشت. الآن دیگر آپارتمانی شده، خیلی خانه‌ها دلگیر شده، کوچک شده، دل آدم می‌گیرد، نور خانه‌ها کم است، مشرف است همۀ خانه‌ها و خانه‌ای که مشرف باشد به نظر من اصلاً خانۀ ایرانی نیست.

-        خانۀ ایرانی باید چه چیزی داشته باشد که بتوانیم به آن بگوییم خانۀ ایرانی؟

همین حیاط از همه مهم‌تر است، فضای حیاط و این‌که از جایی اشراف نداشته باشد؛ چون ما اعتقاداتی داریم که [...] به‌خاطر پوششمان، به‌خاطر اعتقاداتمان نمی‌خواهیم از همسایه‌های روبه‌رویی دید داشته باشیم و فضای خانه به نظر من مشرف‌نبودنش و حیاط‌داشتنش خیلی مهم است. [حیاط] روح آدم را تازه می‌کند، عصرها آدم برود یک سماور بگذارد در حیاط، یک فرش پهن کند در حیاط، یک آبپاشی بکند، بنشیند، لذت ببرد، کیف کند، صفا کند. الآن دل‌ها همه گرفته، هم افسرده، حیاط‌های قدیم یک جوری بود که می‌رفتی در حیاط بچه‌ها همه در فضای حیاط بازی می‌کردند، روحشان تازه می‌شد. ما می‌رفتیم حیاط را آبپاشی می‌کردیم، لب حوض می‌نشستیم؛ ولی حالا نه، روح آدم در آپاتمان انگار در قفس است. [...] از نظر من خانه‌ای که حیاط ندارد خانه نیست؛ یا تراس نداشته باشد خانه نیست. تراس و حیاط و ایوان جزء چیزهای خیلی مهمی است که یک خانه را خیلی قشنگ و زیبا می‌کند.

اشتراک مطلب
لینک کوتاه
مطالب مرتبط
سلسله نشست‌های نقد و بررسی کتاب: تأثیر هخامنشیان در دریای سیاه
زمان: شنبه، ۲۹ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳ ساعت ۱۰-۱۲ مکان: پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، سالن ادب
بررسی کارنامه‌ی تاریخ‌نگاری دکتر سهراب یزدانی
زمان: شنبه ۲۹ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳، ساعت ۱۷ مکان: خیابان ویلا، نبش خیابان ورشو، خانه‌ی اندیشمندان علوم انسانی
تاریخ هنر: مفاهیم اصلی | پاره‌ای دیگر از کتاب‌نگاشت توضیحی نظریه‌های تاریخ معماری و هنر
مهرداد قیومی بیدهندی
در این کتاب، بیش از دویست مفهوم اصلی تاریخ و مباحث نظری هنر و فرهنگ تجسمی به‌صورتی روشمند و سامانمند و بحث‌انگیز گرد آمده است....
دست‌خط آدمی | گزیده‌ای از «وعده‌ی دیدار در تاریخ: شکل‌هایی از مواجهه با کتاب‌های دست چندم»، نوشته‌ی سیدفرزام حسینی
«دست‌خط آدمی، امضای او، برای من نشانی از حیات است، حیاتِ کتاب و لمس دستی از گذشته، که وقتی کتاب را ورق می‌زنم، یقین پیدا می‌کنم پیش از من دست‌کم یک نفر این کتاب را اگر نخوانده، حداقل تورق کرده، و این حیات فرضی اما حتماً حقیقی، ماشین تخیلم را به راه می‌اندازد. زمان را برش می‌زنم و مکان را می‌گردم در گذشته به دنبال کسی که این کتاب دستش بوده و هم‌زمان آینده را هم خیال می‌کنم که این کتاب در دستِ دیگری خواهد بود و آیا او هم به من فکر خواهد کرد؟

وبگاه تاریخ‌پژوهی و نظریه‌پژوهی معماری و هنر